Parcoursmeting

Heb jij binnenkort een loopevenement en vind je het belangrijk om de kwaliteit van je loopevenement te verbeteren? Wil je zekerheid bieden aan de deelnemers over de correctheid van de afstand(-en)? Laat dan de afstand(en) van je loopevenement opmeten!

Hoe doe je dat?
Dien minimaal 3 maanden voorafgaand aan het loopevenement je aanvraag in bij Emy Theunissen o.v.v. naam loopevenement, datum loopevenement en welke afstand(en) je wilt laten opmeten.  Als de aanvraag ontvangen is, krijg je een email met de voorwaarden over parcoursmeting. Voldoet jouw organisatie aan de gevraagde voorwaarden? Dan zoeken wij een parcoursmeter voor de afstand(en) die je wilt laten opmeten. Na de officiële meting gaan de resultaten en gegevens naar Emy Theunissen en tot slot ontvang jij na de administratieve verwerking het certificaat ‘parcoursmeting per afstand’. Het certificaat blijft 5 jaar gelding bij een ongewijzigd parcours.

Ook vermelden we hier alle gecertificeerde afstanden.   

Opmerking: Omdat de weersomstandigheden in de winter vaak slecht zijn, meten parcoursmeters bij voorkeur in de periode van maart – november. Houd daar dus rekening mee met je aanvraag! 
 
Tarieven per 1 januari 2016 (exclusief 21 % BTW).
Een meetcertificaat blijft 5 jaar geldig (bij een ongewijzigd parcours).  

Afstand         

Regionale loopevenementen

Nationale loopevenementen

Organisaties niet aangesloten bij Atletiekunie

T/m 10 km 

 € 100,00

 € 150,00

 € 200,00

10,1 km tot 21,1 km

 € 125,00

 € 175,00

 € 250,00

21,1 km tot marathon

 € 150,00

 € 200,00

 € 300,00

marathon of langer

 € 175,00

 € 225,00

 € 350,00

Voor AIMS wedstrijden gelden andere tarieven.

NB1 Bedragen zijn per (gemeten) afstand

NB2 Er geldt een kortingspercentage bij meerdere te meten afstanden:
2 afstanden -/- 20%
3 afstanden -/- 25%
4 afstanden -/- 35%

NB3 Je betaalt per meetrapport (ook al is een 10 km 2 keer de ronde van de 5 km).
 

Hoe gaat een parcoursmeting in zijn werk?
Vragen hierover stelden we aan Chris Mommenhof: parcoursmeter bij de Atletiekunie sinds 2007

Waarom is GPS niet betrouwbaar?
Lopers met een GPS horloge denken na afloop van een wedstrijd vaak dat de gelopen afstand niet overeen komt met de opgegeven afstand door de organisatie.
Maar hoe betrouwbaar is je GPS? Iedereen die een navigatiesysteem in zijn auto gebruikt, weet dat zo’n prachtig hulpmiddel soms aardig in de war is en even tijd nodig heeft om weer op het juiste pad te komen. Dat gebeurt nu en dan ook met een GPS horloge en die ‘storingen’ geven dan rare berekeningen in de afgelegde afstand. Zelfs zonder storing is de nauwkeurigheid van de plaatsbepaling meestal ongeveer 3 tot 5 meter en dat geeft al een zigzaglijn terwijl je gewoon rechtuit aan het lopen bent.

Hoe meet je een parcours?
Bij hardloopwedstrijden meet de parcoursmeter het parcours niet met satellietplaatsbepaling, maar op de fiets met de ‘Jones Counter’ (zie foto). Dat tellertje is tot op de decimeter nauwkeurig (afwijking +/- 0,1%) en het is de enige meetmethode die voldoet aan internationale afspraken (IAAF).Een wereldrecord op de weg wordt alleen erkend als het parcours gecertificeerd is. De Atletiekunie heeft parcoursmeters, die alle belangrijke wedstrijden iedere vijf jaar met de Jones Counter opmeten.

Wanneer vindt een parcoursmeting plaats?
Een parcoursmeting vindt meestal plaats op verkeersluwe momenten, dus bijvoorbeeld op de vroege zondagochtend.

Hoe ijk je een Jones Counter?
Basis voor de meting is een recht stuk weg in de nabijheid van het te meten parcours, waar het kadaster een ijkbasis (tussen de 300 en 500 meter en tot op de millimeter nauwkeurig) heeft uitgezet. Zowel voorafgaand, als na afloop van een meting, wordt de ijkbasis vier keer gefietst, waarbij de parcoursmeter de begin- en eindstanden van de Jones Counter noteert. Het gemiddelde compenseert afwijkingen door o.a. slingeren (wind, wegdek), verandering in bandenspanning, temperatuur en wielomtrek. Uit een voorijking komt voor dat tijdstip een waarde van 1 tellertik (is bijvoorbeeld 0.0902 meter).

Hoe vindt de meting plaats?
Na de voorijking kan de echte meting van het parcours beginnen. De verantwoordelijke voor het parcours fietst over het uitgezette parcours, op circa 20 meter gevolgd door de eerste parcoursmeter, die de ideale lijn (Shortest Possisible Route) probeert te volgen. Een 2e (en soms ook 3e) parcoursmeter rijdt daar ongeveer 10 meter achter om eventueel nog te kunnen corrigeren.
De verkeersregelaars beveiligen de stoet op de fiets en/of leden van een Motor Begeleiding Team. Bij zeer gevaarlijke situaties is de politie, tunnelbeheer of KLPD ook nog aanwezig. Kortom opvallend, maar dat is wel vaak nodig omdat niet elke verkeersdeelnemer op dat moment even helder is.

Wat gebeurt er na de meting?
Na de meting van het parcours weer snel terug om de naijking van de fiets uit te voeren. Meestal is de temperatuur weer een aantal graden opgelopen en zijn de banden op temperatuur, waardoor de wielomtrek groter is geworden.
De parcoursmeter voert de meetresultaten in de computer waardoor op eenduidige wijze de lengte van een parcours wordt bepaald. Om te voorkomen dat een parcours te kort is, passen we een SCPF (Short Course Prevention Factor) toe waardoor per kilometer 1 meter wordt opgeteld bij de gemeten afstand en de afwijking van de teller volledig gecompenseerd wordt. Het onderlinge verschil tussen de meetresultaten van de parcoursmeters is na afloop meestal kleiner dan 1 meter, om een idee te geven hoe nauwkeurig zo'n meting verloopt.

Misschien dat nu duidelijk is dat GPS nog Geen Precies Systeem is.


Wil je weten hoe het parcours voor de Rotterdam Marathon is gemeten?

Een hele snelle tijd. Dat telt bij een marathon van formaat. Zo ook bij de marathon van Rotterdam, die elk jaar in april wordt georganiseerd.
Het parcours was al snel, maar de organisatie is er in geslaagd om het nog rapper te maken. Er zijn een paar bochten uit het parcours gehaald maar het moet natuurlijk nog wel 42 kilometer en 195 meter zijn. Om eventuele records erkend te krijgen moet de route volledig worden nagemeten. Dat gebeurt in alle vroegte. Klik hier voor de reportage.