Voedingstip: Presteren met pillen?

Donderdag, 25 februari 2016
Voedingstip: Presteren met pillen?
Sportvoedingssupplementen worden al honderden jaren gebruikt. Ook van de oude Grieken en Romeinen is bekend dat ze soms hun toevlucht namen tot ‘speciale’ voedingsmiddelen om prestaties te verbeteren. Maar wat heeft effect, wat is zinloos en wat is ongezond?

Er bestaan nog steeds een hoop misverstanden over de invloed van supplementen op sportprestaties. Wondermiddelen bestaan niet en het gebruik van voedingssupplementen is niet geheel zonder risico. Het gezegde ‘baat het niet, schaadt het niet’ gaat lang niet altijd op.

IJzer

Supplementen die claimen een prestatieverbeterend effect te hebben voor duursporters zijn het mineraal ijzer en de specifieke supplementen l-carnitine en cafeïne. Aanvulling van ijzer heeft alleen zin bij een tekort (bloedarmoede). Een ijzertekort herken je onder andere aan vermoeidheid, snel buiten adem zijn, bleke huid, minder uithoudingsvermogen, broze nagels en frequente infecties. Slik geen ijzer zonder medisch advies. Er kleven immers risico’s aan.

L-carnitine

Over l-carnitine wordt beweerd dat het glycogeen spaart en het zuurstofopnamevermogen, de hartprestatie én het duurvermogen verbetert. Geen van deze claims is ooit wetenschappelijk bewezen. Het lijkt dan ook geen zin te hebben l-carnitine te slikken.

Kopje koffie

Waar je als hardloper wel baat bij kan hebben, is een kopje koffie op z’n tijd. Het is bewezen dat cafeïne de vetafbraak stimuleert, waardoor zuiniger kan worden omgesprongen met de schaarse voorraad glycogeen in je spieren. Ga nou niet gelijk sloten koffie drinken, want zeker voor duursporters zitten daar ook nadelen aan.

Over twee weken op Hardlopen.nl: ‘Herstellen met pillen?’

Foto: Shutterstock