Wat is je plek op de weg als hardloper?

Dinsdag, 7 april 2020
Wat is je plek op de weg als hardloper?
Als je buiten op de weg gaat hardlopen, is het goed om te bedenken dat je dan ook verkeersdeelnemer bent. Wat is dan eigenlijk je plek op de weg? Volg je als hardloper de verkeersregels of kun je beter het verkeer tegemoet lopen? We geven een aantal tips om veilig de straat op te gaan.

Wettelijke Verkeersregels

Om antwoord te geven op de vraag aan welke kant van de weg je als hardloper het beste kan lopen is het goed om eerst naar de wettelijke verkeersregels te kijken. Voor het bepalen van de plek op de openbare weg gelden namelijk de volgende regels:

1. Voetgangers gebruiken het trottoir of voetpad.
2. Zij gebruiken het fietspad als het trottoir en voetpad ontbreken.
3. Zij gebruiken de berm of de uiterste zijde van de rijbaan als ook het fietspad ontbreekt.
4. De voetganger mag zelf bepalen aan welke kant hij loopt. Meest logisch is die kant te kiezen waar men het best zichtbaar is / je overzicht hebt.

Drukke plekken

Het maakt ook verschil of je op een rustige of juist drukke route aan het hardlopen bent. In een druk gebied adviseren wij om bij afwezigheid van trottoir, voetpad en fietspad helemaal aan de rechterkant van de weg te lopen. Op die manier geef je het achterop komende verkeer beter de gelegenheid veilig in te halen. Je hebt daarmee ook beter zicht op tegemoetkomend verkeer. Op fietspaden en wegen blijf je zoveel mogelijk aan de kant van de weg.

Rustig gebied

Wanneer je in een rustig gebied aan het hardlopen bent kun je er eventueel voor kiezen om aan de linkerkant te gaan lopen. Alleen ben je flexibeler om in te spelen op bijzondere verkeerssituaties, zoals een onoverzichtelijke bocht. Ook heb je in deze situatie minder te maken met de keuzes van voorbijgangers om dit veilig te kunnen doen. Kies als individuele loper bij trainingen in het donker een route waarbij je zoveel mogelijk op verlichte fietspaden loopt.

Zichtbaarheid

Als je op een weg loopt waar ook auto’s of ander sneller verkeer op rijdt, zorg dan dat je goed zichtbaar bent zodra het donker wordt. Denk daarbij aan een reflecterend hesje, lampjes om je armen, schoenen en op je hoofd. Lees hier nog meer tips voor hardlopen in het donker.

Veiligheid