Training

Als je buiten op de weg gaat hardlopen, is het goed om te bedenken dat je dan ook verkeersdeelnemer bent. Wat is dan eigenlijk je plek op de weg? Volg je als hardloper de verkeersregels of kun je beter het verkeer tegemoet lopen? We geven een aantal tips om veilig de straat op te gaan.

Wettelijke Verkeersregels

Om antwoord te geven op de vraag aan welke kant van de weg je als hardloper het beste kan lopen is het goed om eerst naar de wettelijke verkeersregels te kijken. Voor het bepalen van de plek op de openbare weg gelden namelijk de volgende regels:

1. Voetgangers gebruiken het trottoir of voetpad.
2. Zij gebruiken het fietspad als het trottoir en voetpad ontbreken.
3. Zij gebruiken de berm of de uiterste zijde van de rijbaan als ook het fietspad ontbreekt.
4. De voetganger mag zelf bepalen aan welke kant hij loopt. Meest logisch is die kant te kiezen waar men het best zichtbaar is / je overzicht hebt.

Grote groep

Het maakt ook uit of je in een grote of kleine groep loopt. Bij groepen houdt een hardlooptrainer de veiligheid onderweg in de gaten. Als je in een grote groep (20 tot maximaal 25 lopers) zullen er vaak ook minimaal twee trainers bij de training aanwezig zijn. 

Met een grote loopgroep adviseert de Atletiekunie trainers om bij afwezigheid van trottoir, voetpad en fietspad helemaal aan de rechterkant van de weg te lopen. Op die manier geef je het achterop komende verkeer beter de gelegenheid veilig in te halen. Je hebt daarmee ook beter zicht op tegemoetkomend verkeer. Op fietspaden en wegen loop je meestal in tweetallen naast elkaar of als het smaller is allemaal achter elkaar in een lint. 

Kleine groep

Bij kleine groepjes (tot 5 personen) of als je alleen loopt kan eventueel gekozen worden om aan de linkerkant te gaan lopen. Alleen of met een kleinere groep ben je flexibeler bij bijzondere verkeerssituaties, zoals een onoverzichtelijke bocht, om dit veilig te kunnen doen. Kies als individuele loper bij trainingen in het donker een route waarbij je zoveel mogelijk op verlichte fietspaden loopt.

Zichtbaarheid

Als je op een weg loopt waar ook auto’s of ander sneller verkeer op rijdt, zorg dan dat je goed zichtbaar bent. Denk daarbij aan een reflecterend hesje, lampjes om je armen, schoenen en op je hoofd. Lees nog meer tips voor hardlopen in het donker.

Ook een vraag?

Heb jij een vraag over alles dat met hardlopen te maken heeft? Stel die dan via Facebook of Twitter en wij geven met ons team van experts antwoord!