Training

Vrijheid is voor veel mensen een groot voordeel van alleen hardlopen. Je hoeft geen rekening te houden met tijd, locatie en mede lopers. Maar het voordeel van lopen is een groep is ook direct duidelijk: het is veel veiliger. Loop jij toch graag alleen? Doe het dan zo veilig mogelijk. Hou bijvoorbeeld rekening met je plek op de weg, kleding en locatie.

Je plek op de weg

Als je buiten op de weg gaat hardlopen dan ben je een verkeersdeelnemer. Ga daarom uit van de algemene wettelijke regels bij het kiezen van jouw plek op de weg:

1. Voetgangers gebruiken het trottoir of voetpad.
2. Zij gebruiken het fietspad als het trottoir en voetpad ontbreken.
3. Zij gebruiken de berm of de uiterste zijde van de rijbaan als ook het fietspad ontbreekt.
4. De voetganger mag zelf bepalen aan welke kant hij loopt. Meest logisch is die kant te kiezen waar je het best zichtbaar bent/ overzicht hebt.

Veilig in een groep

Lopen in een groep heeft naast sociale voordelen een enorm veiligheidsvoordeel. Een auto kijkt bijvoorbeeld niet zomaar over een hele groep lopers heen. En de hardlooptrainer houdt de veiligheid onderweg ook in de gaten. Als je in een grote groep loopt, zullen er vaak twee trainers bij de training aanwezig zijn.

Lopen in het donker

Bij een atletiekclub heb je dat probleem helemaal niet: daar loop je sowieso lekker verlicht. Ga je met een groep naar buiten? Dan loop ook tijdens de donkere dagen zekerder en veiliger. En de trainer zorgt er vaak voor dat de hele groep verlichtingshesjes of lampjes draagt. Ga je in het donker alleen op pad? Kies dan een route waarbij je zoveel mogelijk op verlichte en wat drukkere paden loopt. En zorg er voor dat je goed zichtbaar bent. Kies bijvoorbeeld voor een reflecterend vestje, een hoofd- of armlampje. Lees meer over verlichting en hardlopen in het donker.

Plannen

Loop je graag alleen, maar vind je hardlopen in het donker vervelend? Of loop je liever in de natuur, in plaats van op de drukke en verlichte fietspaden? Plan je trainingen tijdens de korte donkere dagen, dan overdag in het weekend of op je vrije dag in. Dan loop je in elk geval in het daglicht. Het is ook zeker aan te raden om je telefoon mee te nemen, als je alleen op pad gaat.