Training

Doelen stellen motiveren veel sporters om te blijven trainen. Een wedstrijd is hier een goed voorbeeld van. Maar wanneer ben jij nu klaar voor een wedstrijd? En welke afstand is dan verstandig? Uiteraard hangt dat van verschillende factoren af. Er zijn algemene richtlijnen die jou houvast geven.

In het schema is een onderscheid gemaakt in de minimale ervaring die jij als loper moet hebben. Hoe lang je aan een stuk, dus zonder te wandelen kunt hardlopen. En hoe vaak jij per week traint. Gebruik het schema om te zien waar jij staat en waar je naar toe moet werken.

Afstand

Minimale ervaring

Non-stop hardlopen

Trainingen per week

5km

12 weken

30 minuten

2

10km

24 weken

1 uur

3

15km of 10EM

36 weken

1,5 uur

3

halve marathon

1 jaar

2 uur

3-4

marathon

1,5 jaar

3 uur

3-4

Om aan een vijfkilometerloop mee te kunnen doen, heb je gemiddeld dus twaalf trainingsweken nodig, waarin je steeds twee keer per week traint. Tegen de tijd dat je aan de wedstrijd deelneemt, moet je minimaal een halfuur aan een stuk kunnen lopen. Aan een marathon gaat gemiddeld anderhalf jaar voorbereiding vooraf, met drie tot vier trainingen per week. Tegen de tijd dat je aan de start moet verschijnen, moet je in staat zijn minimaal drie uur ononderbroken hard te lopen.

Advies op maat

Een trainer van bijvoorbeeld een hardloopclub helpt hardlopers op maat met ieder z’n persoonlijke doel, mogelijkheden en schema’s.

Stel een vraag aan trainingsexpert Rob Veer