Maak kennis met hardlopen.nl trainingsexpert Rob Veer

Vrijdag, 14 oktober 2016
Maak kennis met hardlopen.nl trainingsexpert Rob Veer
Een van de voordelen van een abonnement op hardlopen.nl is dat je een-op-een vragen kunt stellen aan onze experts op het gebied van training, voeding en gezondheid. We stellen deze mensen graag aan je voor. Vandaag: trainer Rob Veer.

“Als trainer begeleid ik verschillende soorten sporters van zeer uiteenlopend niveau. Op dit moment zijn dat hardlopers, duatleten, triatleten en iemand die aan survival doet. Je zou dus kunnen zeggen dat ik duursporters begeleid, met een zwaar accent op hardlopers.”

Soort vragen

“Je kunt bij mij terecht met allerlei vragen op het gebied van training. Dan kan het gaan om wat de beste manier van trainen voor jou is, hoe je je doel kunt bereiken, maar ook wat je moet doen bij tegenslag in je trainingsplan. Ik weet uiteraard ook het een en ander van blessures en voeding, maar daarvoor kan je ook bij een van de andere hardlopen.nl experts terecht.”

Verwachting

“Ik vind het leuk om vragen te krijgen die mij op scherp zetten. Het is niet moeilijk om iemand lekker bezig te houden met hardlooptrainingen, maar het is uitdagender om te kijken hoe je het maximale uit iemand kan halen. Als iemand bijvoorbeeld aangeeft een halve marathon te willen lopen en daarvoor twee keer per week te willen trainen, wat doe je dan? Daar is geen standaardantwoord op. Laat je hem of haar bijvoorbeeld lang en rustig trainen, of juist op snelheid? En hoe breng je daar een mooie opbouw in aan? Het antwoord kan ook zijn dat ik ga proberen deze loper te verleiden drie keer per week te gaan trainen.”

Houvast

“Als je bij een vereniging loopt, heb je vaak al een trainer aan wie je dergelijke vragen kunt stellen, maar ik merk dat mensen die alleen trainen met een schemaatje van internet soms ook behoefte hebben aan enige houvast. Die houvast kan ik je dan bieden. Op internet staat veel informatie, maar soms is die informatie ook verwarrend, of niet helemaal toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Dit betekent trouwens niet dat je me geen vraag mag stellen als je zelf al een trainer hebt!”

Eigen hardloopervaring

“Toen ik tien jaar oud was, sloot ik me aan bij een atletiekvereniging en zo kwam ik in aanraking met hardlopen. Ik heb ook nog een tijdje gevoetbald en gevolleybald, maar ik kwam toch telkens weer bij de atletiek uit. Tienkamp vond ik erg leuk; ik ben zelf eigenlijk geen duursporter. Ik houd als loper niet van massale evenementen, maar doe af en toe wel mee aan lokale loopjes. Ik woon in Frankrijk en loop het liefst in mijn eentje door het bos.”

Tip

“Veel mensen maken zich druk over de details, terwijl er in de basis nog veel winst valt te behalen. Dan hebben ze bijvoorbeeld een vraag over het gebruik van magnesium, terwijl ze hun prestaties veel meer zouden kunnen verbeteren door eerst twintig kilo af te vallen. Het is belangrijk je eerst te concentreren op de dingen die er echt toe doen en daar kan ik hardlopers bij ondersteunen. Het is bijvoorbeeld ook veel belangrijker dat je traint, dan wat je traint. Breng eerst maar eens regelmaat in je trainingen aan. Daarna kunnen we het dan over de details hebben.”

Heb je een vraag voor Rob Veer?

Neem dan een abonnement op hardlopen.nl en stel je vraag op de pagina ‘Mijn profiel’. Als je wilt, wordt je vraag vertrouwelijk behandeld. Er wordt dan over je vraag en het antwoord niets gepubliceerd.

Foto Rob Veer: Siska Heus
Foto header: Shutterstock