Bereken je wedstrijdtempo met deze hardloop calculators

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Maandag, 28 juni 2021
Bereken je wedstrijdtempo met deze hardloop calculators

Na een lange tijd zonder, mag het eindelijk weer: wedstrijden. Maar op welk tempo ga je van start? Met hardloop calculators kun je een inschatting maken van jouw eindtijd. Zo pak je het aan!

Voordat je aan een wedstrijd begint, kan het fijn zijn om te weten hoe hard je ongeveer kunt lopen. Zo kun je een weloverwogen wedstrijdplan maken. Maak een voorspelling van jouw eindtijd en bereken de tussentijden die je daarvoor moet lopen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Voorspel je eindtijd

De wedstrijdvoorspeller van Chat’n’Run helpt je op basis van je persoonlijke record op een bepaalde afstand jouw vermogen op andere afstanden te berekenen. Ga je bijvoorbeeld voor het eerst een halve marathon lopen? Voor jouw 10 kilometer tijd in en kom erachter wat een realistisch doel voor die 21,1 kilometer is.

Heb je nog niet eerder een wedstrijd gelopen? Zonder referentiekader is het natuurlijk wat lastiger om een inschatting van jouw eindtijd te maken. Toch heb je ook dan vaak wel een tijd in je hoofd. Eventueel kun je je ook baseren op prestaties van trainingsmaatjes.

Bereken je gemiddelde tempo

Nu je hebt bepaald wat jouw eindtijd ongeveer moet worden, kun je berekenen met welke snelheid je gemiddeld moet lopen om die tijd te behalen. Dat kan bijvoorbeeld met de calculator van Hardloopschema. Bovendien krijg je hier ook een overzicht met doorkomsttijden, dat scheelt zelf weer rekenen. Tijdens de wedstrijd kun je dan eenvoudig checken of je nog op schema zit om jouw streeftijd te behalen.

Wat betekent dit voor je wedstrijdindeling

Dat je weet welk tempo je gemiddeld moet lopen, maakt het makkelijker om je wedstrijd goed in te delen. Maar de kans is groot dat je tijdens een wedstrijd niet een constant tempo loopt. Vol adrenaline start je misschien net wat te hard, of je tempo ligt in het begin juist wat lager omdat je tussen andere lopers door moet manoeuvreren. Raak niet in paniek! Zeker bij langere afstanden heb je nog voldoende tijd om jouw tempo te corrigeren.

Bovendien zijn de voorspelde eindtijd en tussentijden slechts richttijden. Dat kan houvast geven, maar uiteindelijk is het wedstrijdverloop niet te voorspellen. Kun je aanhaken bij een groepje dat net wat rustiger loopt? Zeker op langere afstanden biedt dat voordeel en is dat soms een betere keuze dan in je eentje stug het voorspelde tempo proberen vast te houden. De ‘verloren’ tijd kun je met een laatste snelle kilometer vaak wel weer goed maken.

Één kleine maar

Handig die tools! Maar bijt je er niet op vast. Misschien liggen kortere afstanden je een stuk beter liggen dan de langere afstanden, waardoor de voorspelling niet overeenkomt. Ook ongunstige weersomstandigheden, zoals harde wind of hoge temperaturen, hebben grote invloed op het verloop van een wedstrijd.

Evenementen Halve marathon Wedstrijd Wegevenement Sneller worden
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.