6 tips om uitdagende doelen te bereiken

Lysanne Wilkens Vrijdag, 1 januari 2021
6 tips om uitdagende doelen te bereiken
© Duy vu Dinh

Het begin van een nieuw jaar is voor veel mensen hét moment om nieuwe doelen te formuleren. Of het nu een goed voornemen is om een gewoonte te veranderen, of een concreet doel dat je dit jaar hoopt te bereiken – eenvoudig is het meestal niet. Met deze tips vergroot je de kans op succes!

Stel een concreet doel

Hoe concreter je doel, hoe makkelijker je er naartoe werkt. Droom je van een goddelijk lijf? Stel jezelf dan het doel om iedere maand een kilogram te verliezen. Wil je een betere hardloper worden? Maak het specifiek en meetbaar. Dan weet je wat je te doen staat en kun je gericht aan de slag.

Stap voor stap

Je einddoel lijkt ver weg en de moed zakt in je schoenen. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Het is verstandig om je doel op te breken in kleine stappen. Zet dus niet alleen een einddoel, maar denk ook na over de weg daar naartoe. Stel tussendoelen en beloon jezelf ook voor het behalen hiervan, dat motiveert!

Uit je comfortzone

Om een uitdagend doel te bereiken, is de kans groot dat je uit je comfortzone moet stappen. Dat kan in het begin eng zijn, maar een nieuw pad leidt naar een nieuwe bestemming. En dat is juist wat je wil toch?!

Vergelijk jezelf niet met anderen

Zeker in deze tijd waarin we op sociale media worden omringd door succesverhalen van anderen, is de vergelijking snel gemaakt. Laat Instagram en Strava voor wat het is en concentreer je op je eigen progressie. Dat iemand anders een marathon heeft gelopen betekent niet dat jij niet trots mag zijn op het in één keer uitlopen van 5 kilometer.

Zoek support

Dat het jouw doel is, betekent niet dat je het ook alleen moet doen. Door je doelen met anderen mensen te delen, ben je eerder geneigd in actie te komen. Je bent tenslotte geen slappeling en dat zal je bewijzen ook! Bovendien kunnen anderen je helpen door jou aan je eigen beloftes te herinneren. Jezelf omringen met gelijkgestemden die hetzelfde doel voor ogen hebben, is ook een goede stimulans.

Zet door!

Verwacht niet binnen een paar dagen resultaat. Gedragsveranderingen kosten tijd. Gemiddeld duurt het twee maanden voordat nieuw gedrag in een gewoonte verandert. Daarna wordt het dus makkelijker! En laat je bij tegenslag of een terugval niet uit het veld slaan. Een kleine stap in de goede richting betekent óók dat je vooruit gaat.

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.