Gear

Wie begint met hardlopen kan met veel vragen rondlopen: welke schoenen zijn goed voor mij? Moet ik echt een strakke legging dragen? En wat trek ik verder aan tijdens het hardlopen? In de hardloopspeciaalzaak geven ze je over al dit soort gear vragen persoonlijk advies.

Bert Eskes, hardlooptrainer en verkoopadviseur bij de Rob Druppers Running Academy in Utrecht, zegt dat het juist voor jou als beginner belangrijk is om bij een hardloopspeciaalzaak te starten. "Als je begint met hardlopen dan komen daar zoveel dingen bij kijken. In een hardloopspeciaalzaak krijg je echt sportspecifiek advies. In hardloopspeciaalzaak hebben ze verstand van hardlopen. Wij zijn zeven dagen per week met hardlopen bezig!"

Opstartschoenen

Het begint wat Eskes betreft met de hardloopschoenen. "De eerste schoen hoeft ook niet een vervolgschoen te zijn. Na een jaar moet je vaak weer kijken of die schoen nog geschikt is voor jou. Je eerste schoen is meer een opstartschoen. Vaak zijn beginnende hardlopers nog iets te zwaar, dan moet je daar ook rekening mee houden met je schoenen. Kijk niet alleen naar, om in vaktermen te spreken, neutrale en anti-pronatie schoenen. Het gaat verder dan dat."

Oude schoenen

Bij Start to Run-clinics die Eskes ook geeft, ziet hij veel lopers op oude schoenen beginnen. "Dat is helemaal niet erg de eerste twee weken, maar daarna gaat de belasting toenemen en dan komen de kwaaltjes. In een Start-to-Run clinic probeer ik lopers daar ook voor te behoeden. Dan doe je een rondje: hoe zit het met die schoenen?"


Bert Eskes adviseert veel beginnende lopers. 

Looppatroon analyseren

Er zijn volgens hem ook veel beginners op verkeerde schoenen. "Die hebben ze van internet gehaald en dan lopen ze op een ondersteunende schoen, terwijl ze een neutrale schoen nodig hebben. Ik zie ook lopers op schoenen van bijvoorbeeld de Lidl. Als iemand 100 kg weegt dan komen ze daar echt niet veel verder mee." Bij een hardloopspeciaalzaak worden schoenen vaak 'dynamisch aangemeten', zoals Eskes dat noemt. "We laten je dan een stukje lopen in de winkel op een dertig meter lange baan en analyseren dan met video je looppatroon."

Onderkleding

Tijdens een informatieavond voorafgaand aan de Start to Run-clinic gaat Eskes als trainer ook in op dit soort materiaaladvies. "Het eerste is de aanschaf van een goede hardloopschoen. Het tweede voor de dames is een goede sportbeha en het derde de onderkleding. Dat vind ik nog belangrijker dan bovenkleding. Dat houdt je lichaamstemperatuur in de winter op warmte." Die eerste laag is belangrijk, zegt Eskes. "Als je dan een wat minder jasje erover heen aan hebt is dat niet zo'n probleem." 

Strakke loopbroek

In de hardloopspeciaalzaak waar Eskes werkt, geeft hij ook kledingadvies aan hardlopers. "Je probeert een klant zoveel mogelijk mee te geven. Ook dat het een meerwaarde heeft om functionele kleding te dragen. Een lange hardlooptight bijvoorbeeld, daar zijn heel veel mannen niet van gediend. Zeker als ze beginnen. Dan leg je uit waarom dat is: het is comfortabel, het houdt de warmte van je benen goed vast en het geeft weinig wrijving. Zo bouw je langzaam dat verhaal uit tot er een hardloper staat die netjes gekleed is.

Ook beginnen?

Wil jij ook beginnen met hardlopen, sluit je dan aan bij een Start to Run-locatie bij jou in de buurt! Meer info op: www.yakultstartorun.nl

Foto: Sandratsky Dmitriy