Gear

Voor de eerste keer in Nederland worden beacons gebruikt in de strijd voor de beweegnorm. In het Amsterdamse Oosterpark zijn deze kleine zendertjes opgehangen in lantaarnpalen om hardlopers via een app feedback te geven op hun loopprestaties. “Het is zo een mooie praktische toepassing. Het leeft, je raakt meteen in gesprek met mensen uit de buurt. Het maatschappelijk belang is heel groot”, reageert hoofdonderzoeker en sportpsycholoog Nicky Nibbeling.

Het experiment met de beacons maakt deel uit van het onderzoek BAMBEA (Bewegen in Amsterdam met Beacons) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), hogeschool Inholland en de Gemeente Amsterdam in samenwerking met de bedrijven Info.nl en Glimworm, de bouwer van de beacons.  Het onderzoek naar de technologie wordt uitgevoerd door studenten onder leiding van HvA-onderzoeker Joey van der Bie vanuit het HvA-lectoraat Digital Life van lector Ben Kröse. De onderzoekers willen weten of sensoren en apps stadsbewoners meer kunnen laten bewegen in de openbare ruimte. Het gaat om de groepen niet-sporters en zij die onregelmatig sporten. Het doel is om meer mensen de beweegnorm van 30 minuten licht intensief sporten per dag te laten halen.

Door beacon en app de 30 minuten bereiken?

Lector Kracht van Sport Marije Baart de la Faille-Deutekom van de Hogeschool van Amsterdam en Inholland leidt het onderzoek. “We willen onderzoeken of we juist mensen die niet zo vaak sporten kunnen stimuleren en ondersteunen om de beweegnorm van 30 minuten per dag te halen”, aldus de lector. “Ons doel is niet dat mensen ineens fanatiek gaan sporten; het gaat juist om duurzame verandering in hun beweegpatroon; denk aan bijvoorbeeld elke dag een half uurtje in de lunchpauze bewegen in het park.”

Eerste koppeling app aan beacons

Bestaande apps voor hardlopers functioneren meestal op basis van gps-gegevens. Via de beacons geeft de BAMBEA-app de gebruiker op gerichte momenten feedback. Zo meldt de app wanneer je een beweegdoel bereikt. Of je vooruit bent gegaan en wanneer je op een geschikte plek bent om een warming-up of strekoefeningen te doen.
Nicky Nibbeling over de gekozen technologie: “De locatiebepaling met beacons is veel nauwkeuriger dan met gps. We kunnen specifieke berichten doorgeven zoals over plekken in het park. Je kunt op specifieke plekken lunges doen. Dan verschijnt een pop-up in je scherm en met een doorlink krijg je een filmpje hoe je dat doet.”

Eerste mentale succes boeken

Nicky Nibbeling is naast onderzoeker ook sportpsycholoog. Bijzonder aan BAMBEA is dat de app hardlopers helpt door fasen die door wetenschappelijk onderzoek zijn vastgesteld. “Door de fasen is deze app onderscheidend. Het is gemaakt rondom een groot stuk theorie, met name voor motivatie voor mensen die willen bewegen. Juist voor de groep mensen die niet regelmatig beweegt, kan de app een stimulans zijn. Als iemand nog niet beweegt dan moet je diegene vooral veel informatie geven over gezond bewegen, blijkt uit onderzoek. Ben je al begonnen dan blijkt dat een online agenda een goede tool is. Dan kan iemand tijden prikken en gaan mensen regelmatiger sporten dan wanneer ze zichzelf beloven om een paar keer per week te bewegen. Mensen ervaren door deze app al een eerste succes en dat is heel belangrijk.”

Missen bestaande apps motivatie?

‘Apps zoals Runkeeper en Strava zijn alleen gericht op presteren. De nieuwe app geeft niet alleen feedback over de prestatie, maar ook sociale steun. De app leunt op de theorie dat iemand een aantal fasen doorloopt van inactief gedrag naar bewegingsgedrag. De app BAMBEA analyseert in welke fase de deelnemers zitten. De deelnemers krijgen vervolgens de feedback die bij hun fase aansluit.’ Deze claim van de onderzoeksgroep klopt niet helemaal. Runkeeper en Strava zijn bekende trackingapps maar de app Hardlopen met Evy is razend populair omdat het beginnende lopers aanmoedigt in hun ontwikkeling van kilometer 0 tot en met kilometer 5. Een 5-kilometerwedstrijd is vaak het eerste doel voor beginnende hardlopers. Nibbeling reageert: “Hardlopen met Evy biedt motivatie aan hardlopers, maar mist de locatiegebonden informatie.”

Meedoen?

Woon je toevallig in Amsterdam-Oost, wil je meer bewegen en daarvoor wel de BAMBEA-app proberen? Doe dan mee aan het onderzoek en meld je hier op de website van de Hogeschool van Amsterdam aan.

Foto: Shutterstock