Gear

Eén op de drie Nederlanders van achttien jaar of ouder gebruikt elektronische hulpmiddelen bij het sporten. Het gaat dan bijvoorbeeld om apps, activity trackers en smartwatches. Vooral de (gratis) apps worden door sporters volop gebruikt.

Dat blijkt uit recent onderzoek dat het Mulier Instituut deed naar het gebruik van elektronische hulpmiddelen voor sport en bewegen in Nederland. Aan dit onderzoek deden 1.530 personen van achttien jaar en ouder mee.

Apps

“De meest voor de hand liggende verklaring is dat de apps doorgaans gratis zijn te downloaden op een smartphone”, zei onderzoeker Remko van den Dool van het Mulier Instituut onlangs op de website Sport.nl over de populariteit van deze elektronische hulpmiddelen. “Veel lopers en fietsers gebruiken daarnaast al een smartphone om tijdens het sporten naar muziek te luisteren. Goed te combineren dus.” Ook de app van Hardlopen.nl biedt functionaliteiten die hardlopers ondersteunen bij hun trainingsarbeid. Bovendien zijn er natuurlijk de Sky Radio-playlists en kun je eenvoudig je routes in kaart brengen.

Andere feiten

Een aantal andere inzichten naar aanleiding van het onderzoek: Hoger opgeleiden gebruiken vaker een elektronisch hulpmiddel dan lager opgeleiden, net zoals jongeren dat vaker doen dan ouderen. Ook is er een verschil te zien tussen incidentele sporters en regelmatige sporters: van die eerste groep gebruikt 12 procent een app, activity tracker of ander hulpmiddel, van de tweede groep is dat 41 procent. Van de echt intensieve sporters doet zelfs 55 procent dat.

Hardlopers fanatieke gebruikers

De populariteit van gadgets en andere elektronische hulpmiddelen verschilt ook van sport tot sport. En dan scoort hardlopen heel hoog, zo blijkt wel uit de cijfers. Van de hardlopers heeft de meerderheid het afgelopen jaar een elektronisch hulpmiddel gebruikt. Hetzelfde geldt overigens voor fietsers en ook wandelsporters doen dat regelmatig. Bij fitnessers ligt het gebruik op 41 procent, terwijl het bij de overige sporters op 34 procent ligt.

Dan dringt ook de vraag zich op wat sporters motiveert om elektronica te gebruiken. Sporters gebruiken voornamelijk elektronische hulpmiddelen om inzicht te krijgen in hun prestaties, zo blijkt uit het onderzoek. Vooral hardlopers, maar ook fitnessers  vinden dit belangrijk. Andere redenen zijn dat dit het sporten leuker maakt en dat het motivatie geeft om vaker te sporten.

Duursporters

Wat ook opvalt is dat vooral duursporters elektronische hulpmiddelen gebruiken om inzicht te krijgen in hun prestaties. Waar sta je en hoeveel trainingsarbeid moet je nog verrichten? Zeker voor hardlopers die zichzelf een duidelijk doel hebben gesteld, zijn dit belangrijke feiten. “De duursporten zijn heel geschikt voor de huidige generatie hulpmiddelen”, weet Remko. “Voor zwemmen en teamsport zijn deze (nog) niet interessant of geschikt voor individueel gebruik. Bij fitness zit vaak in een beweegapparaat al een meetsysteempje.”