Gear

In jouw hardloopschoenen zijn allerlei materialen verwerkt van speciale gels tot aan zachte stoffen voor de binnenkant. Die materialen worden steeds verder door ontwikkeld, zodat schoenen lichter kunnen worden of meer demping geven. Nieuw is bijvoorbeeld het materiaal grafeen in de rubberen zool van een hardloopschoen.

Grafeen is het dunste materiaal op aarde en is 200 keer sterker dan staal. Het werd voor het eerst geïsoleerd door de Universiteit van Manchester in 2004 en is 's werelds eerste tweedimensionale materiaal met een dikte van slechts één atoom. Grafeen, dat wordt gemaakt van grafiet, wordt gezien als een materiaal waar veel technologische revoluties uit gaan voortkomen. Het materiaal werd bijvoorbeeld al gebruikt in het versterken van sportwagens, medische apparatuur en vliegtuigen.

Sterker en slijtvaster

Nu dus ook in schoenen. Het merk Britse merk Inov-8 heeft nu samen met wetenschappers van de Universiteit van Manchester voor het eerst grafeen in een hardloopschoen verwerkt. Volgens het sportmerk geeft het grafeen een aantal gunstige eigenschappen: zo is zijn de buitenzolen sterker, rekbaarder en slijtvaster.

Meer grip

Vooral trailrunners kunnen de eigenschappen die grafeen aan de rubberen zool toevoegt goed merken. Het materiaal zorgt er namelijk voor dat je meer grip hebt en tegelijkertijd dat de schoen ook flexibel blijft, zonder dat de zool snel slijt.

Ontwikkeling

Dit is nu een innovatie van Inov-8, maar andere merken zullen niet achterblijven. Misschien komen wel meer schoenen op de markt met grafeen in de zool of een ander nog beter materiaal. De ontwikkeling van schoenmaterialen staat in ieder geval nooit stil!