Gear

Hardlopen draagt bij aan je gezondheid, dat is bewezen. Maar alleen als je het op een verantwoorde manier doet. Daarom helpen we je graag op weg met tips en informatie. Hier horen ook basale adviezen over kleding, schoenen en voeding bij. Want de basis moet in elk geval op orde zijn.

Professionals

Hoe verleidelijk het ook is om je hardloopoutfit online te bestellen, verstandig is het niet. Zeker als je net begint met hardlopen, is het slim om je te laten adviseren door een professional. Dus voor elk kledingstuk of accessoire geldt: ga naar een hardloopspeciaalzaak en maak gebruik van de kennis en ervaring daar.

Katoen

Hardlopen doe je niet in katoen. Kies voor kleding gemaakt van technische stoffen. Deze zorgen voor een goede vochtafvoer en ventilatie als je transpireert. Lichtgewicht materiaal draagt prettig en zorgt dat je nu in de winter warm blijft, en straks in de zomer lekker koel. Een basis hardloopoutfit hoeft echt niet duur te zijn. Laat je informeren in een hardloopspeciaalzaak.

Onder

Is een speciale hardloopbroek nu echt nodig? Nee, maar een hardloopbroek draagt wel bij aan je comfort. Als je geen koukleum bent, voldoet een hardloop short van technisch materiaal prima. Maar een tight, een strakke hardloopbroek, is in de winter voor de meeste lopers onmisbaar. Compressie, reflectie, met of zonder zakjes: ga naar een speciaalzaak en maak jouw keuze. Lees meer over de hardloopbroek.

Boven

Voor je bovenkleding geldt zeker: ga niet voor katoen, kies voor technische stoffen. Zeker in de winter krijg je het snel koud in nat katoen. Technische stoffen zijn licht, ventileren, voeren zweet af en houden je warm of juist koel. In ons wisselende klimaat is het advies om laagjes te dragen. De eerste, de basis laag zit aansluitend op je lijft en houdt je lichaam droog. De belangrijkste functie van de tweede laag, een shirt, is het beschermen tegen kou en lichaamswarmte vasthouden. De derde en buitenste kledinglaag, een jack, is jouw schild tegen de elementen: kou, wind, regen en sneeuw. Volgende week lees je uitgebreid over hardlopen in de kou en laagjes.

Zichtbaarheid

Tijdens hardlopen in de winter mag je opvallen. Sterker nog: je moet opvallen. Ga jij in de schemer of in het donker op pad? Zorg dan dat je gezien wordt, ook als je in een groep loopt. Er bestaan simpele reflecterende vestjes en in steeds meer kleding is reflectie verwerkt. Of kies voor een hoofd- of armlampje. Er is volop keuze. Meer lezen over verlichting en hardlopen in het donker.

Sportbeha

Tijdens het hardlopen bewegen je borsten mee met je loopbeweging. Daar doe je niets tegen, hoe netjes je ook loopt. Dat komt doordat je borsten niet uit spieren bestaan. En bedenk je: er is geen enkel lichaamsdeel dat je borsten beschermt. Daarom is een ondersteunende sportbeha zo belangrijk. Sportbeha's zijn gemaakt om je borsten te ondersteunen en zorgen voor meer loopcomfort. Lees meer over sportbeha’s.