Het mysterie rond losse veters ontrafeld

Woensdag, 26 april 2017
Het mysterie rond losse veters ontrafeld
Heb jij wel eens dat tijdens het hardlopen in eens je veter los gaat? Dat gebeurt meestal zonder dat je daar erg in hebt. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een verklaring voor gevonden voor dit vetermysterie.

Losse veters zijn natuurlijk erg irritant en als je niet oppast struikel je nog over je eigen schoenen. Je verwacht het niet, maar wetenschappers van de University of California Berkeley zijn daar eens in gedoken. Met dit op het eerste gezicht ludieke onderzoek proberen ze niet alleen hardlopers te helpen, maar ze willen ook proberen te begrijpen waarom bepaalde knopen beter zijn dan anderen. Dit kan ook helpen bij onderzoek naar bijvoorbeeld DNA.

Loswiebelen

Bij het losgaan van je veters spelen twee aspecten een rol. Doordat de klap bij de landing met je voet op de grond, wordt de veter steeds een beetje losgewiebeld. Door het bewegen wippen de uiteinden van de veters ook steeds op, waardoor die dubbele knoop ook losser gaat zitten. De onderzoekers spreken van een sneeuwbaleffect op het moment dat je veter een beetje losgaat. Daardoor kan zelfs de stevigste knoop in eens losgaan.

Superslowmotion

Het onderzoek werd verricht op een loopband met een camera op de schoenen. Op de superslowmotion beelden is goed te zien hoe de knoop losraakt. De voeten van de loper komen steeds met een kracht van zeven keer de zwaartekracht op de band terecht. Daardoor strekt de knoop zich even uit, om vervolgens te ontspannen. Dat zorgt ervoor dat de veter langzaam losser gaat zitten.

2 krachten tegelijk

Dan is er ook nog de kracht van de benen die een zwaaiende beweging maken. Dat heeft invloed op de uiteinden van de veters. Het zijn de twee genoemde bewegingen of krachten die er samen voor zorgen dat de veters losgaan. De knoop die jij thuis hebt gelegd gaat ook alleen los als die beide krachten tegelijk spelen.

Het onderzoek draagt verder geen oplossing aan tegen het probleem. Waarschijnlijk helpt het al als je de losse eindjes van de knoop tussen de andere veters stopt.

Bron: Scientias

Hardloopschoenen