Gear

Onze smartwatches en andere wearables verbruiken nogal wat stroom. Zeker als je die gadgets dag en nacht gebruikt. Maar wat als nu met je eigen zweet je apparaten kunt opladen? Met een plaktattoo ontwikkeld op de Univerity of California San Diego moet dat mogelijk worden.

Zweet omzetten in energie? Het klinkt vreemd, maar het is onderzoekers van de University of California San Diego gelukt een soort sticker te ontwikkelen met high-tech cellen die uit melkzuur in het zweet weer energie kan opwekken. Deze ontdekking wordt als een doorbraak gezien die zeker bij een sport als hardlopen van pas gaat komen.

Led-lampje

De flexibele cellen in de tattoo zijn in eerste instantie getest met led-lampjes en bluetooth-radio's, relatief kleine stroomverbruikers. De verwachting is dat ze ook grotere apparaten als smartwatches van stroom kunnen gaan voorzien. 

In ontwikkeling

Dat is voorlopig nog toekomstmuziek, maar het begin is er. Tijdens een demonstratie lukte het een proefpersoon om tijdens het fietsen met de 'tattoo' een led-lampje vier minuten te laten branden.

Krachtigere cellen

De techneuten zoeken daarom nog naar krachtigere cellen en een manier om de opgewekte energie ook op te kunnen slaan voor de momenten dat het melkzuurgehalte in het zweet hoger is. Op die manier zouden apparaten geleidelijk en langer van stroom kunnen worden voorzien.

Dubbel nuttig

Deze powertattoo is nog niet te koop, maar de ontwikkeling gaat vol door. Wie weet kun je over een paar jaar zelf heel eenvoudig je fittracker of smartwatch opladen. Zweten doe je toch en tijdens het sporten ook extra veel. Op deze manier word je transpiratie dus dubbel nuttig!

Bron: SportTechie.com