Gear

Sporthorloges en apps worden steeds slimmer met allerlei extra functies. In sportkleding wordt ook steeds meer slimme technologie toegepast. Zo zijn er sinds kort sokken op de markt die data over je voetlanding en pasfrequentie kunnen verzamelen.

Al in de jaren '80 werd geëxperimenteerd met technologie in hardloopschoenen die afstand en snelheid kon meten. Die microcomputers werden steeds kleiner tot ze zelfs in een holle ruimte onder de zool geplaatst konden worden. Ook de ontwikkeling van slimme sportkleding is al langer gaande. Denk bijvoorbeeld aan de hardloopshirts met geïntegreerde hartslagband van Polar.

Meetsokken

De technologie komt steeds dichter op je lichaam te zitten. Dat maakt de data ook nauwkeuriger. Een goed voorbeeld daarvan zijn de meetsokken van het Amerikaanse Sensoria. In deze sok zit een sensor rond de enkel die met grote nauwkeurigheid snelheid, afstand, pasfrequentie en zelfs de techniek van je voetlanding kan meten.

Inzicht in voetlanding

De sok werkt met een sensor die je magnetisch op de sok klikt. De data die de sensor verzamelt kun je direct via bluetooth op je smarthphone zien. Die informatie is niet alleen interessant tijdens het hardlopen, ook na je training kun je hier veel aan hebben. Zo zeggen de ontwikkelaars dat deze sokken je ook kunnen helpen bij het voorkomen van blessures omdat je meer inzicht hebt in je voetlanding.

Prijskaartje

Aan het prijskaartje van de sokken kun je wel zien dat deze techniek nog relatief nieuw is. Voor een paar sokken met sensors betaal je nu namelijk bijna 200 dollar. Als dit soort technologie aan slaat dan zal de prijs ervan net als bij sporthorloges en fitnesstrackers op den duur ook dalen.

Bron: CNN.com

Foto: Sensoria Fitness