Gear

Een ‘levend’ sportshirt dat zich automatisch aanpast aan de omstandigheden. Het bestaat. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een optimaal ventilerend shirt ontwikkeld met ventilatieflapjes, die automatisch open en dicht gaan als de persoon die het shirt draagt begint te zweten. Hoe dan? Dat kan door over het materiaal een coating aan te brengen van microben, eencellige organismen die uit eigen beweging reageren op de vochtigheidsgraad door op te zwellen of in te krimpen.

Genetisch aanpassen

Het klinkt als science fiction, maar het is geen fictie meer. En waarom dan juist de koppeling zoeken met microben? De onderzoekers van het MIT hadden er enkele goede redenen voor. Ten eerste is de reactie op de vochtigheidsgraad iets wat deze microben volledig zelf doen. Ze hebben geen andere elementen nodig om de beoogde taak uit te voeren. Bovendien zijn microben levende organismen en hebben ze dus genetisch materiaal, wat je kunt beïnvloeden. Daardoor kunnen ze anders gaan reageren op omstandigheden en zo andere functies kunnen krijgen die de atleet ten goede komen. Verder hebben ze de kracht om het materiaal van het shirt in beweging te brengen en zijn ze veilig. MIT benadrukt op zijn website zelfs dat een mens de microben zonder zorg kan eten.

Testen met studenten

Om het pak te testen werd aan studenten gevraagd te gaan hardlopen op een loopband of te gaan fietsen. Terwijl de studenten aan het sporten waren, hielden onderzoekers de lichaamstemperatuur en het vochtverlies nauwkeurig bij. Op deze manier wisten de onderzoekers precies waar, wanneer en hoe mensen het meest zweten tijdens het sporten.

Schoenen

Zoals altijd met onderzoek, is de ontwikkeling van het shirt niet het eindstation. In de toekomst denkt het onderzoeksteam dat het zelfs mogelijk is het shirt na het sporten een aangename geur te laten afgeven. Bovendien hebben ze zich in Massachusetts niet beperkt tot alleen een shirt. De onderzoekers hebben hun op zweet reagerende stof ook uitgeprobeerd in een hardloopschoen. Er is gekeken op welke plekken in de voeten we het meest zweten en op die plekken zijn de flapjes geplaatst. Deze techniek kan ervoor zorgen dat je tijdens het hardlopen bijvoorbeeld geen last meer krijgt blaren, wratten of andere ongemakken.

 

 

Prototypen

Kun je deze kleding morgen gaan kopen? Nee, de ontwikkelde producten zijn prototypen, ze zijn nog niet verkrijgbaar voor de consument. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Het zou zomaar kunnen dat we in 2020 tijdens de Olympische Spelen in Tokio sporters met de ‘levende’ shirts in actie zien.