Gear

Een simpele hardloopschoen bestaat tegenwoordig niet meer. Onze schoenen zitten vol technische materialen die voor de juiste demping zorgen. In de toekomst zal steeds meer technologie worden gebruikt om meer uit je schoenen te halen. Een goed voorbeeld daarvan is Arion: een slimme zool die van alles kan meten.

Eerder hadden we het al over slimme sokken met een sensor. Maar ook bij schoenen en zooltjes zie je dat er steeds meer technologie in wordt verwerkt. Het Nederlandse bedrijf Ato Gear heeft een slimme zool ontwikkeld die van je schoenen een compleet hardlooplab maakt.

Ultradun

In de zool zijn acht sensoren verwerkt die de interactie meet tussen je voet en de grond waarop je loopt. Doordat deze sensoren op speciale flexibele printplaten zijn verwerkt is de zool ook ultra dun. Ze passen daardoor gewoon onder je eigen zooltjes.

Compleet beeld

De sensoren sturen de verzamelde data over je voetlanding naar een 'pod' die je aan de buitenkant van je schoen klikt. In dat deel aan de buitenkant van je schoen zitten ook metertjes verwerkt als GPS en snelheids. Op die manier krijg je een compleet beeld van je looptraining en je looptechniek.

Audiocoach voor je looptechniek

Doordat de data snel naar je smartphone of smartwatch gestuurd kan worden kun je ook direct tijdens het hardlopen informatie krijgen over je looptechniek. De ingebouwde audiocoach geeft je daar ook tips voor om je techniek te verbeteren. Dit klinkt nog ver weg, maar dit kan ook in de toekomst een mooie oplossing zijn om blessures te voorkomen.

Bekijk het filmpje van de Arion:

Meer informatie over de zooltjes bij ATO Gear

Foto's: ATO Gear