Evenementen

Op 7 oktober nemen bijna 18.000 hardlopers de mooie singels van Breda voor een dag over. Met duizenden toeschouwers en veel muziek en dans langs de route spreekt de organisatie van een van Nederlands bekendste loopklassiekers graag van ‘de gezelligste loop van Nederland’, reden genoeg dus om mee te doen.

Het is op zondag 7 oktober alweer de 33e editie van de Singelloop Breda. “Lang geleden is dit allemaal begonnen bij landgoed Bouvigne in Breda, later zijn we verhuisd naar de binnenstad. We organiseren de Singelloop Breda bestuurlijk met louter vrijwilligers maar proberen het event professioneel neer te zetten. Op de dag zelf zijn er bijvoorbeeld bijna 600 vrijwilligers in touw om alles in goede banen te leiden. Tegen alle trends in groeien we  nog qua aantallen en zijn we inmiddels het grootste eendaagse evenement van Breda” aldus Flip Kitslaar, bestuurslid communicatie.

Volgens de organisator komen de lopers naar Breda vanwege het parcours en de bijzondere sfeer die er hangt. Kitslaar“. Ons parkoers loopt langs de singels en door het historische centrum van Breda. Een snel parkoers ook met een recordtijd onder het uur op de halve marathon. De sfeer is bourgondisch, ongedwongen en gemoedelijk. Lopers die ’s morgens de 10 kilometer lopen blijven vaak graag met vrienden hangen op de vele terrassen en  gaan regelmatig pas laat naar huis.”

Bijzondere sfeer

Ook nationaal toploper Colin Bekers uit Breda kan daarover meepraten: “De Singelloop is voor mij een thuiswedstrijd met heel veel bekenden langs de kant en dus ook heel veel support. Het publiek en alle muziek maakt het heel sfeervol. Met name de passage en de finish op de Markt en de Boschstraat geven echt een boost. Daarbij heb ik ook mijn beste 3 halve marathontijden gelopen in Breda.”

Missie van de Singelloop

De organisatie heeft ook een duidelijke missie met de Singelloop. Ze wil mensen in beweging brengen want “Door mensen in beweging te brengen, breng je mensen in verbinding”. De Singelloop heeft voor elke loper daarom een afstand, zo zijn er de 5 kilometer, de 10 kilometer en de Halve Marathon. Bovendien is er een grootse familieloop en een businessrun. Een bijzonder event is de 40 van Breda waarin een aantal lopers voor het goede doel alle afstanden lopen.

De start van de Bredase Singelloop is op de Claudius Prinsenlaan voor het stadskantoor, de finish ligt onder de 15e -eeuwse Grote Kerk op de Markt in hartje Breda.

Inschrijven kan via de website www.bredasesingelloop.nl en is ook op de dag zelf mogelijk, het parcours ligt bovendien op korte loopafstand van het NS station Breda.

Door Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.