Beleving

Hinke Schokker is een naam die sinds afgelopen jaar regelmatig opduikt als winnares van een ultraloop of een marathon. Zo won ze afgelopen jaar de 100 kilometer van Winschoten, evenals dit jaar de Marathon Zeeuws Vlaanderen, de Koning van Spanje Trail en de 100 kilometer op de atletiekbaan in Steenwijk. Komend jaar wil ze schitteren tijdens het Wereldkampioenschap 100 kilometer van Winschoten.

Hinke Schokker begon pas laat met hardlopen, rond haar dertigste merkte dat ze steeds vaker buiten adem was. Ze besloot te gaan hardlopen op het 5 kilometer lange traject naar haar dagelijkse werk. ‘Zo liep ik samen met mijn vriend die aan de Six majors mee deed al gauw halve marathons. Ik kon mooi meedoen met zijn trainingen en liep elke week een wedstrijd. We zouden samen de marathon van Berlijn lopen. In het weekend voor de marathon zocht ik nog een wedstrijd. De 100 kilometer van Winschoten bleek alleen op de kalender te staan. Dat waren rondjes van 10 kilometer en ik kon dus uitstappen wanneer ik wilde.’ Dat uitstappen gebeurde niet en Hinke Schokker, die nog nooit verder gelopen had als 30 kilometer, won de wedstrijd met 45 minuten voorsprong op de nummer 2. Haar sprong van 21 naar 100 kilometer en de week erna Berlijn leverde haar wel een stressfractuur op aan het bovenbeen.

Inmiddels is die blessure genezen en loopt de Friezin uit de buurt van Drachten weer haar wedstrijden. Schokker: ’s Avonds ben ik vaak helemaal gesloopt na mijn werk, dan is het heerlijk om een half uurtje te lopen en de werkstress uit mijn lijf te halen. Mijn wedstrijden gebruik ik meer als trainingen, eigenlijk heb ik geen doelen waarvoor ik loop, maar omdat mensen er steeds meer naar vragen wil ik bij het NK 100 kilometer 2019 en het WK 100 kilometer 2020 in Winschoten goed presteren.’

Schokker, lid van S.V. Friesland, heeft dit jaar al uiteenlopende disciplines van de Ultraloop gedaan. Zo won ze de 100 kilometer op de atletiekbaan van Steenwijk (250 rondjes!), maar ook de 60 kilometer van Texel en de Koning van Spanje Trail in Limburg. Bovendien deed ze in slechte weersomstandigheden mee aan de marathon van Tokio. ‘Die lange afstanden vindt ik echt leuk om te doen, vooral de verharde ondergrond. Het wereldje is heel sociaal en heeft weinig gedoe. Ik ben bijvoorbeeld ook geen type die door de pijn heenloopt. Als het niet goed voelt, dan doe ik het niet. Ook qua voeding ben ik niet heel speciaal, ik eet wel gelletjes tijdens de wedstrijden, maar verder gewoon mee met wat de pot schaft. Een horloge draag ik bijna niet, ik loop meer op mijn gevoel en hou geen tijd bij, die tijd zie ik vaak pas aan de finish. Momenteel werk ik in Utrecht en train daar 1 of 2 keer per week mee bij Hellas, dat bevalt me goed. Met Hellas heb ik alweer een mooie marathon geprikt, die van Keulen. Voordat zal ik nog zeker enkele ultra’s doen waaronder het NK 100 kilometer. Ook het WK 50 kilometer in het Hongaarse Budapest staat op mijn kalender.’

Door Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.