Deze toelichting bevat specifieke informatie over de Hardlopen.nl schema’s, en over trainen met behulp van een hartslagmeter of sporthorloge. Op Hardlopen.nl staat uitgebreide informatie over het trainen met dit schema.

Trainingszones
De snelheid van de schema’s wordt aangegeven in drie zones:
Z1: dat is langzaam (rustig joggen), je kunt onderweg een gesprek voeren
Z2: dat is gewoon, je kunt nog wel praten maar een gesprek voeren wordt lastig
Z3: dat is vlot, maar nog wel langzamer dan de snelheid waarmee je de doelsafstand denkt te kunnen lopen. Je loopt in dit tempo zeker niet voluit!

De schema’s zijn ook goed bruikbaar voor wie op hartslag traint. Over het trainen op hartslag is een aparte toelichting beschikbaar: (link naar trainen op hartslag)

Disclaimer
Sporten is altijd voor eigen risico. Dat geldt ook voor de trainingen die je volgens een trainingsschema uitvoert. Gebruik tijdens het sporten altijd je gezonde verstand, vertrouw op je gevoel en als een training niet lekker gaat of zwaarder aanvoelt dan gebruikelijk, pas dan die training aan: ga langzamer lopen en stop als dat geen verbetering brengt. 

Adviezen
Neem tenslotte de volgende adviezen ter harte:

  1. Heb je lange tijd niet gesport; heb je overgewicht of ben je ouder dan 40 jaar? Heb je wel eens een drukkend gevoel op de borst, pijn in de hartstreek of last van benauwdheid? Laat je dan voor je met hardlopen begint testen bij een sport medische instelling.
  2. Heb je griep of koorts, ga dan niet sporten. Ga pas weer trainen als je een aantal dagen geheel koortsvrij bent, en hou de intensiteit daarbij laag.
  3. Pas je tempo aan als je merkt dat je een slap gevoel in de benen ervaart,  kippenvel krijgt of je warmte niet kwijt kunt.
  4. Stop als je je duizelig voelt of anderszins problemen hebt met je coördinatie of evenwicht.

De Hardlopen.nl schema’s zijn gemaakt door RobVeer.com in opdracht van de Atletiekunie